Kyckling allt-i-ett

Inget känns väl lika lyxigt som att göra en kylskåpsrensning och köra in allt i ugnen för att sedan kunna ägna sig åt något annat i väntan på mat? Ut kommer en tiopoängsmiddag som räddat trötta råvaror, innebär både minimalt med disk och liten ansträngning och som framförallt blir himla gott. 

4 portioner

50 minuter

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé, 630 g
  • grönsallad

Marinad

  • 2 ekologiska citroner, saften och lite rivet skal
  • ½ dl olivolja
  • 1 dl blandade färska örter, till exempel basilika, rosmarin och/eller persilja
  • 1 tsk salt

Ugnsrostade rotsaker

  • 400 g sötpotatis
  • 2 morötter
  • 400 g potatis
  • 2 röda lökar
  • 1 citron
  • 100 g oliver
  • olivolja

Såhär gör du

  1. Kyckling: öppna förpackningen och häll sedan i ingredienserna till marinaden direkt i förpackningen, vänd runt ordentligt så att allt blandas och låt kycklingen marinera medan du förbereder rotsakerna.  
  2. Ugnsrostade rotsaker: sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär sötpotatis och morötter i bitar, tvätta och dela potatisen. Lägg ut rotsakerna på en ugnsfast form. Skala rödlöken och tvätta citronen noga, dela i kvartar och lägg ner i ugnsformen tillsamman med oliverna. Ringla på olivolja och strö över hackade färska örter. Rör om. Placera kycklinglårfiléerna på rotsakerna och ugnsrosta i cirka 30 minuter eller tills både rotsaker och kyckling är helt klara.
  3. Servering: ställ fram formen på bordet, servera med en fräsch grönsallad.
Tips från Linnéas Skafferi
Jag hade lite sötpotatis, potatis, morötter och rödlök hemma som fick sätta grunden till den här middagen. Sen smaksatte jag med oliver, citron och massor av färska örter. Men det fina med plåtmat är att du kan lägga på i stort sett vilka rotsaker du har hemma, och det går superbra att toppa med olika bönor också.