Currykyckling

När du vill vara helt säker på att barnen ska äta, då vill vi tipsa om kyckling i currysås. En klassiker från barndomen som fortfarande står sig.
 
Receptet är framtaget med fokus på vardagsmat och att laga mat av det du redan har hemma. Bra för plånboken, bra för miljön och så blir det såklart supergott eftersom du utgår från råvaror som du gillar.

4 portioner

40 minuter

Kyckling

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling lårfilé, 630 g
  • 2 msk gul curry
  • salt och olja

Currysås

  • 1 gul lök
  • 2 msk curry
  • 1 tsk chilipulver
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 msk vetemjöl
  • smör att steka i
  • salt & svartpeppar

Till servering

  • Kokt ris, quinoa, mathavre eller vad ni gillar bäst
  • Kokt broccoli och majs, eller andra grönsaker ni har hemma

Såhär gör du

  1. Kyckling: lägg kycklinglårfiléerna i en påse. Strö över curry och salt, ringla över olja och blanda väl. Lägg ut på en ugnssäker plåt och stek i ugnen tills kycklingen är genomstekt, cirka 25 minuter.
  2. Currysås: skala och finhacka löken. Stek den mjuk i lite smör. Pudra över kryddorna och låt allt steka på medelvärme i några minuter. Blanda ut mjölet i lite av mjölken. Häll resterande mjölk, grädde och fond i kastrullen med stekt lök. Rör om och låt allt koka upp. Slå sedan på mjölet som är utrört i mjölk. Koka på medelvärme tills såsen tjocknat och smaka av med salt och peppar.   
  3. Servering: servera kyckling och currysås med kokt ris, quinoa, mathavre eller vad ni gillar bäst och har hemma. Kokt broccoli och majs är också himla gott att ha till och finns ofta i frys och skafferi.

 

Tips från Linneas Skafferi
Stek kryddorna tillsammans med löken, då får kryddorna chans att utvecklas och du får en riktigt god currysås med mycket smak. Det gäller ju såklart inte bara när du lagar currysås, utan varje gång du vill få ut det mesta av kryddorna.
Tillsätt även en skvätt grädde i såsen. För curry verkligen blomstrar i smaken om du adderar fett.