Pyttipanna med kyckling och alla goda rotsaker du har hemma

För dagar då kylskåpet är fyllt med lite av allt men inte tillräckligt av något är en pytt det perfekta receptet!
 
Receptet är framtaget med fokus på vardagsmat och att laga mat av det du redan har hemma. Bra för plånboken, bra för miljön och så blir det såklart supergott eftersom du utgår från råvaror som du gillar.

4 portioner 

50 minuter

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Minutfilé, 650 g 
  • olja att steka i 
  • salt & peppar 
  • 4 st ägg

Pytt

  • 400 g potatis
  • 300 g butternut pumpa
  • 200 g palsternacka
  • 1 gul lök 
  • 200 g svamp
  • 1 tsk timjan 
  • salt & peppar 
  • olja 

Riven rödbetssallad 

  • 2 stora färska rödbetor
  • 2 äpplen 
  • 2 msk olja 
  • 1 msk vitvinsvinäger 
  • 1 dl persilja 
  • 1 dl solroskärnor 
  • salt

Såhär gör du

  1. Pytt: skala och skär potatis, pumpa och palsternacka i små bitar. Skala och hacka löken. Skär svampen i bitar. Lägg ut allt på en stor plåt. Krydda med timjan, salt och peppar. Ringla över olja och blanda om väl. Ugnsbaka i cirka 30 minuter eller tills alla rotsaker känns mjuka. Rör om efter halva tiden.
  2. Kyckling: skär kycklingen i bitar, krydda med salt och peppar. Stek i olja  tills de fått fin färg och är helt genomstekta. Blanda de stekta kycklingbitarna med de ugnsrostade rotsakerna.
  3. Rödbetssallad: skala rödbetor och äpple. Grovriv på ett rivjärn. Ha upp i en skål och ringla över olja och vinäger. Hacka persiljan och ha i tillsammans med solroskärnor Smaka av med salt.
  4. Servering: servera med stekt ägg och den rivna rödbetssalladen. Toppa gärna din kycklingpyttipanna med lite ruccola, grön- eller svartkål om du har det hemma.

 

Tips från Linneas Skafferi
- Grönsakerna skär jag alltid ner i ganska små bitar, då går de fort att tillaga i ugnen. Ett tips kan vara att slå på grillen sista stunden i ugnen. Då får grönsakerna lite mer yta. - Är du orolig för att bli röd om händerna när du skalar och river rödbetorna? Ingen fara, ta bara en citron, dela på mitten och skrubba fingrarna rena från rödbetsfärg. Tvätta sedan händerna och färgen är borta! - Det är inte någon exakt vetenskap i hur mycket av varje grönsak du har i. Jag brukar tänka att ca 1 kg grönsaker totalt brukar vara lagom till 4 portioner. Sen om det är 500 g potatis eller 500 g morötter spelar inte så stor roll.