Säsongens kycklingpasta

Kycklingpasta är en klassiker till vardagsmiddagen med familjen och perfekt när du får besök. Här kommer en variant där du väljer grönsaker efter säsong och utifrån vad du har hemma.

4 portioner

35 minuter

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Tunna innerfiléer, 500 g
  • 1 gul lök
  • 1 dl syrad grädde
  • 1 msk kycklingfond (koncentrerad)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g pasta
  • 2 dl pastavatten
  • olivolja
  • salt och peppar
  • grönsaker efter säsong (se exempel nedan)

Såhär gör du

  1. Pasta: koka upp rikligt med välsaltat vatten och koka pastan. Häll av den cirka 3 minuter innan den är klar. Spara 2 dl pastavatten.
  2. Sås: hacka gul lök och stek mjuk i olivolja i en djupare stekpanna. Skär ner vitlöken tunt, använd gärna en mandolin, och lägg i en stekpanna. Ta de grönsaker du valt för säsongen och dela dem i lagom storlek och tillsätt i stekpannan. Addera den kokta pastan och pastavattnet, låt det reducera något. Häll i fond och syrade grädde, låt koka samman. Smaka av med salt och peppar.
  3. Kyckling: salta och peppra kycklingen runtom, stek i olivolja till fin färg.
  4. Servera gärna på ett stort serveringsfat som du toppar med lite färska örter, exempelvis persilja eller basilika.
Tips från Gabriel Jonsson
Receptet är framtaget av Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019. Här kommer tips på hans favoritråvaror per säsong för en ultimat rätt året om. - Året om: morötter, palsternacka, groddar - Höst: grönkål, svamp, zucchini - Vinter: pumpa, vitkål, grönkål - Vår: rättika, ramslök, purjolök - Sommar: ruccola, tomater, sockerärtor Tänk också på att olika grönsaker tar olika lång tid på sig i pannan, så att du delar dem i lagom stora bitar så att allt blir färdigt samtidigt eller lägg i de som tar längre tid lite tidigare.