Festlig kyckling med ljuvlig potatiskaka

2 h
4 portioner
bröstfile_nyår2020.jpg

Här har du årets nyårsrecept. Kombinationen av saftig kyckling, en ljuvlig potatiskaka och smakrika tillbehör är magisk, och det bästa – du behöver inte stå i köket hela dagen för mycket går att förbereda. 

Ingredienser

1 pkt Bröstfilé 700g

salt och peppar

neutral olja till stekning

Potatiskaka

1 kg potatis

2 dl riven kryddstark ost

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

200 g smör

salt och peppar

Rödvinssås

1 schalottenlök (hackad)

4 dl rött vin

4 kvistar timjan

3 dl ox- eller kalvfond (utspädd)

1/2 apelsin

1 msk smör + 1 klick till stekning

salt och peppar

Örtsmör

100 g smör (rumstempererat)

1 vitlök

1 grön chili

1 citron

1/2 kruka körvel

1/2 kruka dragon

salt och peppar

Övrigt

2 nävar haricots verts

2 kvistar med körsbärstomater

Såhär gör du

  1. Potatiskaka (förbered dagen innan): skala och skiva potatisen tunt, gärna med mandolin. Skölj potatisen ordentligt i ett durkslag så att du får bort stärkelsen, låt sedan torka på en kökshandduk.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och smörj en mindre ugnsfast form (till exempel en avlång bröd- eller sockerkaksform), snåla inte med smöret. Lägg potatisskivorna omlott i flera lager. Pensla varje lager med smält smör och krydda med salt, peppar samt strö över riven ost på tre lager. Täck formen med ett lock eller smörpapper som du klipper till för att passa och grädda i ugnen 45-55 minuter. Testa med en potatissticka för att se att potatisen är mjuk och klar.
  3. Låt kakan svalna under tryck i kylen över natten. Innan servering sätter du ugnen på grilleffekt och 250 grader. Sätt in kakan och låt den få fin färg.
  4. Örtsmör (kan förberedas dagen innan): hacka vitlök, chili och de färska kryddorna fint och blanda med smöret. Riv zest från en citron och smaka av med salt och peppar samt eventuellt lite citronjuice. När du smakar av ska smöret smaka ordentligt mycket, det kommer bli perfekt när det smälter och blandas med övrigt på tallriken.
  5. Rödvinssås (kan förberedas dagen innan): fräs schalottenlöken i smör tills den fått ordentligt med färg. Tillsätt vin, timjan och juice från apelsinen och reducera till cirka 1½ deciliter. Tillsätt fond och reducera till hälften. Sila såsen, smaka av med salt och peppar och tillsätt 1 msk smör precis innan servering.
  6. Tomaterlägg tomaterna med kvistar och allt i en ugnsfast form. Olja, salta och tillaga på 150 grader tills de är mjuka och fina.
  7. Kyckling: salta och peppra kycklingen runt om och stek i en het panna med olja till fin färg. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och tillaga i 150 grader tills den har en innertemperatur på 72 grader.
  8. Haricot verts: koka upp saltat vatten och sjud haricots verts i cirka 1 minut. Häll av vattnet och blanda med en klick smör. Smaka upp med flingsalt.
  9. Servering: fungerar lika bra att servera på ett stort serveringsfat som att lägga upp varje enskild tallrik.