Hemgjord kycklinggyros

Briljera med hemgjord kycklinggyros! Lika smakrikt och gott som det är enkelt att göra. Varva vår bröstfilé och ministeak på spettet och du får en mör, smakrik, knaprig och saftig gyros. Servera med krispiga grönsaker, krämig fetaost och vitlökssås i ett libabröd. Vardagsmums!
Ingredienser
3 st Bröstfilé 700g
3 st Ministeak 650 g
1 stor gul lök (jättestor)
2 st mindre grillspett
Marinad
1 dl turkisk yoghurt
1 msk tomatpuré
1 stor vitlök Solo, riven
1/2 lime, saften
1 tsk mald spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk timjan, torkad
1 tsk oregano, torkad
0,5 tsk chilipulver
2 tsk salt
0,25-0,5 dl olivolja
Vitlökssås
2,5 dl crème fraiche, 33%
0,5 dl majonnäs
1 Solo vitlök, riven
1 tsk oregano, torkad
salt
nymalen svartpeppar
Tillbehör
4-8 libabröd
1 mindre rödlök
8-10 cocktailtomater
1/2 liten isbergssallad
1 liten gruka
150 g fetaost
bladpersilja
Såhär gör du
- Marinera kycklingen: blanda ingredienserna till marinaden. Dela kycklingfiléerna på längden till 6 tunna filéer. Vänd ner all kyckling i marinaden och låt marinera minst 30 min i kylskåpet. Ju längre det får marinera desto mörare och mer smak.
- Gyrosspett: sätt ugnen på 225°C varmluft. Skär av en bit av lökens undersida så att den står stabilt. Tryck in ett eller två mindre träspett i löken och varva sen den marinerade kycklingen på spetten. Sätt kycklingen i ugnen och låt den få krispig yta, ca 12 minuter. Sänk värmen till 175°C och låt gå klart ca 40 minuter, kycklingen är färdig när innertemperaturen är 72 grader.
- Vitlökssås: blanda ingredienserna till vitlökssåsen och ställ i kylen.
- Tillbehör: skär rödlöken riktigt tunt och lägg i isvatten. Skär tomat och gurka. Finstrimla isbergssalladen och smula fetaosten. Häll av löken.
- Servering: ta ut din gyros och ställ på ett fat. Skär kycklingen tunt uppifrån och ned. Ställ fram Libabröd och alla tillbehör. Fyll era gyros efter tycke och smak med sallad, kyckling, vitlökssås, gurka, tomat, rödlök, smulad fetaost och gärna lite persilja på toppen. Njut av en riktigt god hemgjord gyros!