Kyckling med apelsintzatziki

Smakrik kyckling där chili och vitlök verkligen får ta plats. Vi serverar den grillade lårfilén med en tzatziki som har en spännande twist av apelsin och bryter av på ett perfekt sätt. 

4 portioner Tillagningstid: 40 minuter 

1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé Chipotle och black garlic, 800g 

Matvetesallad 

 4 dl matvete 

 1 zucchini 

 6 blad svartkål 

 1 schalottenlök 

 1⁄2 dl olivolja 

 salt 

 peppar 

Apelsintzatziki 

 2 dl turkisk yoghurt 

 1 apelsin 

 1⁄2 gurka 

 1 vitlöksklyfta 

1 msk salt 

peppar 

grönsallad 

1 Apelsintzatziki: skölj och riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg i en djup tallrik, salta och låt stå cirka 30 minuter. Krama vätskan ur gurkan och blanda med yoghurten. Tillsätt zesten från hela apelsinen, juice från halva, pressa i vitlöken och smaka av med peppar och eventuellt mer salt. 

2 Matvetesallad: koka matvetet enligt förpackningen. Finstrimla zucchini, svartkål och lök, stek i rikligt med olivolja tills de får färg. Vänd ner matvetet och stek ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar. 

3 Kyckling: grilla enligt anvisning på förpackningen och pensla mot slutet med glazen Black Garlic som medföljer. 

4 Servering: servera kycklingen med matvetet, tzatzikin och en grönsallad. 

----- 

  1. Kyckling och apelsin är enligt mig en perfekt kombination. Lika så kyckling och tzatziki, då kan det inte bli fel med apelsintzatziki. 
  2. Lårfiléer med skinn brukar jag grilla på hårt på skinnsidan så att det blir krispigt och får en fin yta. Efter det får kycklingen gå klart på indirekt värme. 
  3. Matvetet kan bytas ut mot de gryn du har hemma, till exempel durra, bulgur eller quinoa. Samma sak med grönsakerna, utgå ifrån vad du har hemma i kylskåpet.