Kyckling med apelsintzatziki

40 min
4
Lönneberga_Lårfile_kyckling_med_ apelsintzatziki.jpg

Smakrik kyckling där chili och vitlök verkligen får ta plats. Vi serverar den grillade lårfilén med en tzatziki som har en spännande twist av apelsin och bryter av på ett perfekt sätt. 

Ingredienser

1 pkt Lårfilé 630g

Marinad

1/2 dl rapsolja

1/2 msk japansk soja

1/2 msk pressad lime

3 finhackade vilöksklyftor

chili enligt smak: 1 färsk finhackad eller 1 tsk torkade flakes

en nypa socker

salt och svartpeppar

Matvetesallad

4 dl matvete

1 zucchini

6 blad svartkål

1 schalottenlök

1/2 dl olivolja

salt & peppar

Apelsintzatziki

2 dl turkisk yoghurt

1 apelsin

1/2 gurka

1 vitlöksklyfta

1 msk salt

peppar

Såhär gör du

  1. Marinad: rör ihop alla ingredienser, massera in i kycklingen och låt vila.
  2. Apelsintzatziki: skölj och riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg i en djup tallrik, salta och låt stå cirka 30 minuter. Krama vätskan ur gurkan och blanda med yoghurten. Tillsätt zesten från hela apelsinen, juice från halva, pressa i vitlöken och smaka av med peppar och eventuellt mer salt. 
  3. Matvetesallad: koka matvetet enligt förpackningen. Finstrimla zucchini, svartkål och lök, stek i rikligt med olivolja tills de får färg. Vänd ner matvetet och stek ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar. 
  4. Kyckling: grilla enligt anvisning på förpackningen. 
  5. Servering: servera kycklingen med matvetet, tzatzikin och en grönsallad. 

 

Tips från Gabriel Jonsson

Receptet är framtaget av Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019. Gabriel tipsar!

-Kyckling och apelsin är enligt mig en perfekt kombination. Lika så kyckling och tzatziki, då kan det inte bli fel med apelsintzatziki. 

-Lårfiléer med skinn brukar jag grilla på hårt på skinnsidan så att det blir krispigt och får en fin yta. Efter det får kycklingen gå klart på indirekt värme. 

-Matvetet kan bytas ut mot de gryn du har hemma, till exempel durra, bulgur eller quinoa. Samma sak med grönsakerna, utgå ifrån vad du har hemma i kylskåpet.