Kycklingplåt 5 Spice
Vi älskar plåtmat, alltså goda grejer som tillagas på en och samma plåt. Enkelt och gott. Ännu godare blir det med five spice, Kinas mest kända kryddblandning. Den skiljer sig åt beroende på var i Kina du är, men ofta görs den med sichuanpeppar, stjärnanis, nejlika, kardemumma och fänkålsfrön. Den passar perfekt till kyckling och gör vardagsplåten till en spännande smakupplevelse.
Recept: Christin Kashou.
Ingredienser
1 pkt Lårfilé 630g
Marinad
3 dl gräddfil
1/2 dl japansk soja
1 msk sriracha
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk ostronsås
2 msk rapsolja
2 tsk salt
kryddblandning (se nedan)
Kryddblandning
4 msk kinesisk five spice kryddblandning
1 msk vitlökspulver
1,5 msk socker
1 msk rostade sesamfrön
Kulpotatis & spetskål
1 kg fast kulpotatis
2 msk rapsolja
1 medelstor spetskål
1 msk sesamolja
salt & svartpeppar
Till servering
valfri ört
Såhär gör du
- Kryddblandning: mixa samman alla ingredienser i en mixer eller mortel tills helt finfördelad.
- Kyckling: blanda ingredienserna till marinaden med 2 msk av kryddblandningen. Lägg i kycklingen i marinaden och låt stå i 30 minuter i rumstemperatur (eller över natten i kylen).
- Kulpotatis & spetskål: sätt ugnen på 220°C. Tvätta potatisen och blanda med rapsolja, salt och svartpeppar på en plåt. Om du har lite större potatis, dela den. Klyfta spetskålen, pensla med sesamolja och salta. Lägg på samma plåt som potatisen och tillaga i ugnen i cirka 25 minuter.
- Kyckling: när grönsakerna varit inne i ugnen ungefär fem minuter lägger du in den marinerade kycklingen på samma plåt, eller om du föredrar att tillaga kycklingen på en egen ugnsform. Då blir allt klart samtidigt. Vänd på filéerna och strö på mer kryddblandning efter tio minuter. Kycklingen är färdig när innertemperaturen är 72 grader.
- Servering: servera kycklinglårfilén med potatis och spetskål. Använd skyn som blir över som sås. Dekorera med valfri ört, gärna koriander eller thaibasilika.