Godaste smörgåstårtan

45 min
6-8
240402_Lonneberga_0172.jpg

Smörgåstårta är väl ändå den perfekta kalasrätten - fylld med alla favoritpålägg och perfekt att preppa dagen innan. Här har vi kombinerat ett lagar len pastejkräm med ett lager Basturökt skink- & pepparrotskräm samt toppat med Basturökt skinka, Lindösalami och massor krispiga grönsaker.

Ingredienser

12 landgångsbröd

Leverpastejsfyllning

2 pkt Bredbar Leverpastej Original 200g

2 dl vispgrädde

2 dl finhackad smörgåsgurka

Skink- & pepparrotskräm

1 pkt Basturökt Skinka 105g

400 g färskost

4 dl majonnäs

1 tsk salt

1 1/2 dl nyriven pepparrot

1 dl hackad gräslök

Dekoration

1 pkt Lindösalami Peppar 90g

1 pkt Basturökt Skinka 105g

1 rosésallad, plockade blad

1 kruka röd oxalis (alt. mangoldblad eller harsyra)

2 tomater, skivade

2 fikon, klyftade

1 knippe rädisor, sköljda

Såhär gör du

  1. Leverpastejsfyllning: rör leverpastejen mjuk och blanda med grädden och saltgurkan.
  2. Skink- & pepparrotskräm: blanda färskost, majonnäs, salt och pepparrot till en kräm. Spara hälften av krämen till garnering. Strimla och hacka skinkan fint. Blanda resterande kräm med skinka och gräslök.
  3. Montering: skär bort brödkanterna och lägg bröden bredvid varandra i fyra högar. Skär bort hörnen så det blir en rund form. Bred ut 1 msk leverpastejsfyllning på ett stort fat och lägg på första brödlagret (3 skivor) så pastejen ”limmar fast” brödet på fatet. Bred på hälften av leverpastejsfyllningen. Lägg nästa lager bröd, gärna ”tvärs” över det andra lagret för en stabil tårta. Bred på skinkfyllningen. Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred på3 resterande leverpastejsfyllning. Lägg ett avslutande lager bröd och täck hela smörgåstårtan med pepparrotskrämen.
  4. Dekorering: fäst rosésallad på sidorna. Lägg tomat, salami och skinka snyggt ovanpå och toppa med fikon, rädisor och oxalis.