Allt du vill veta om Lönneberga

Undrar du över något kring våra produkter? Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna som vi får. Saknar du något svar får du gärna kontakt oss via Facebook eller per mail: konsumentkontakt@atria.com

 

Lönneberga

Vilka produkter har Lönneberga?

Lönneberga började sälja den klassiska Lönnebergaskinkan för mer än 100 år sedan. I dag har vi ett brett utbud av smörgåsmat, pastej, färsk kyckling och korv i vårt sortiment. Du kan se alla produkter här.

Varför finns inte den produkt jag vill köpa i min butik?

Vi erbjuder våra produkter till alla butiker i Sverige men butikerna/kedjorna väljer själva vilket utbud de vill ha sin sin butik. Det är tyvärr ingenting vi kan påverka. Om du saknar någon produkt i din butik kan du fråga charkansvarig om de har möjlighet att ta in produkten.

Är det svenskt kött i era produkter?

Lönneberga produceras till 100% i Sverige och primärt av svenska råvaror. I dag har vi några få produkter som inte är tillverkad av svenskt kött, det är den ekologiska pastejen och Onsala korv. Övriga produkter tillverkas till 100% svenska råvaror och är märkta med den blågula symbolen "kött från Sverige" eller "den gula pippin". Du kan vara trygg med att vi alltid märker ut köttets ursprung tydligt på förpackningen. 

Har ni fabriksförsäljning?

Ja, vid våra anläggningar i Malmö och Sköllersta har vi fabriksförsäljning av produkter som har blivit över eller andrahandssorterats från våra fabriker. 

För mer information se atria.se/kontakta-oss/fabriksforsaljning

Fosieanläggningen - smörgåsmat
Adress: Skogholmsgatan 12, 213 76 Malmö (Fosie industriområde)
Öppettider: måndag-fredag kl 11.00-16.15

Sköllersta - korv
Adress: Sockenvägen 40, 697 74 Sköllersta
Öppettider: måndag-fredag kl. 07.00-16.30

Kyckling

Är det svensk kyckling?

Ja, all vår kyckling är svensk. Vi producerar vår kyckling på Listerlandet i Blekinge. Ungefär hälften av våra kycklingar är dessutom uppfödda på vår egen gård precis bredvid slakteriet. Övriga kommer från några av de duktiga uppfödare vi samarbetar med, de flesta inom en tremilsradie från vår egen anläggning och ingen uppfödare finns längre bort än tio mil.  

Hur mår era kycklingar?

De mår bra. Det är självklart för oss att ta väl hand om våra djur och att följa de lagar och regler som finns. Vi och våra uppfödare vill att djuren ska kunna utveckla sitt naturliga beteende genom att gå fritt i stora stallar med fri tillgång till foder och vatten.

Vi är medlemmar i Svensk Fågel. Märkningen "den gula pippin" garanterar att kycklingarna får foder utan fiskmjöl och att den innehåller soja som är GMO-fri. Det innebär även att kycklingarna är salmonellafria, att antibiotikaanvändningen ska vara restriktiv, att alla djur föds upp enligt djuromsorgsprogrammet och att vi värnar om miljön.

Vilka produkter har ni?

Vi erbjuder ett flertal färska kycklingprodukter. Här kan du läsa mer om produkterna

Hur länge håller kycklingen?

Kycklingens hållbarhet framgår genom bäst före-datum på förpackningen. Lukta och smaka alltid på produkten innan du slänger den.

Pastej

Varför heter Pastejköket plötsligt även Lönneberga?

Pastejköket ingår sedan 2019 som en del i Lönnebergafamiljen. Det skedde i samband med att Lönnebergas sortiment utvecklades från enbart smörgåsmat till att också omfatta goda och användbara produkter för dagens alla måltider. 

Vilka produkter har ni?

Vi har ett flertal pastejprodukter – både bredbara i olika smaker och skivade. Det finns också en gräddpastej, en kycklingpastej samt två vegetariska pastejer. Här kan du läsa mer om produkterna. 

Hur länge håller pastejen?

Pastejens hållbarhet framgånger genom bäst-före-datum på förpackningen. Pastej i en öppnad förpackning håller 7-10 dagar om den förvaras kylt. Tänk på att leverpastej är en känslig produkt och därför är hanteringen av den extra viktig. Du bör till exempel inte låta pastejen stå framme i rumstemperatur under långdragna frukostar. Ett annat tips är att inte använda samma kniv till pastejen som till smöret. Är du osäker? Lukta och smaka alltid på produkten innan du slänger den. 

Är det gluten i pastejen?

Några av våra pastejer innehåller gluten, se ingredienslista på respektive produkt. Vår kycklingpastej och de vegetariska varianterna är helt gluten- och mjölkfria

Förpackningar

Vad är era förpackningar gjorda av?

Alla våra förpackningar är gjoda av plast och källsorteras som plast. Förpackningaran till våra korvar är dessutom gjorda av bioplast.

Vi använder inga gifta ämnen när vi tillverkar förpackningarna och de är helt fria från Bisfenol A och PVC som ersattes av APET på 80-talet. APET är en livsmedelsgodkänd plast med bra egenskaper som skyddar produkten. 

Är plastförpackningar verkligen genomtänkt ur miljösynpunkt?

Ja, absolut. Ett av våra konkreta miljömål är att förpackningarna ska vara av enhetligt material för att underlätta källsortering och återvinning. Våra förpackningar är källsorterbara som plast. Dessutom är vi i Sverige bland de bästa i världen på att faktiskt återvinna den plast vi använder.👏👏👏

Varför har ni inte pappersförpackningar?

Papper är ett miljövänligt alternativ, men det saknar en del viktiga egenskaper. Papper släpper till exempel igenom både syre och vatten, vilket inte är gynnsamt för produkterna.

Använder ni bioplast i era förpackningar?

Våra korvar har förpackningar av bioplast. Bioplast för livsmedel är fortfarande nytt och det finns begränsningar i tillgången av biomaterial, men vårt mål att använda bioplast till fler produkter.