Tillverkning

Lönneberga produceras till 100% i Sverige och primärt av svenska råvaror. Vi tillverkar produkterna enligt gammal hantverkstradition men med modern, effektiv teknik för att kunna leverera produkter av högsta kvalitet till butik.

Råvaror

Vi har både egen uppfödning av kyckling och samarbetar med många duktiga svenska uppfödare av kyckling, gris och nöt. Ibland kan vi behöva köpa råvaror från andra länder för att säkerställa tillgången, till exempel från våra egna kontraktsgårdar i Finland. I nuläge gäller det den ekologiska leverpastejen och  Onsala korv. Övriga produkter tillverkas till 100% av svenska råvaror. 

Djuromsorgen är väldigt viktig för oss och vi ställer höga krav på att djuren både mår bra och behandlas väl. Läs mer om det här

Märkning

Våra kycklingprodukter är märkta med den gula pippin. Det garanterar en frisk och salmonellafri kyckling som vuxit upp under goda förhållanden, i skydd av flertalet stränga djuromsorgsprogram, på gårdar som arbetar klimatsmart.

Merparten av våra köttprodukter är märkta med symbolen ”kött från Sverige”. Det innebär att 100% av köttråvaran är uppfödd, slaktad, styckad samt förädlad i Sverige samt att den färdiga produkten innehåller minst 75% svenska råvaror. 

Produktion

Vi har fem egna produktionsanläggningar. 

Sölvesborg
Här tillverkar vi vår färska kyckling. All vår kyckling är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige.  

Sköllersta
Vår korvfabrik ligger i Sköllersta och är faktiskt Sveriges största korvfabrik. Den har
 en lång historia, redan 1957 drog korvproduktion igång i just dessa lokaler. 

Fosie
I anläggningen utanför Malmö tillverkas vår smörgåsmat, det vill säga den klassiska Lönnebergaskinkan samt skivad salami, kalkon och kyckling.

Tranås
Vår pastej har tillverkats i Tranås sedan 1970-talet under namnet Pastejköket. Här görs bredbar och skivad pastej, gräddpastej, kycklingpastej samt vår vegetariska pastej gjord av ärtprotein. 

Borås
Här tillverkas vår salami som säljs hel och passar perfekt till charkbrickan. 

Lönneberga - kyckling

Vår kyckling säljs över hela landet men all uppfödning, slakt, styckning och förädling sker främst i Blekinge (några av kycklingarna föds upp i Skåne och Halland - så ingen är längre än tio mil bort). Då undviker vi långa transporter för kycklingen och minskar belastningen på miljön samtidigt som vi kan arbeta med en effektiv produktion. 

Vi vill inte låta något från kycklingen gå till spillo - därför hittar du flera spännande styckdetaljer från oss i butik.  

Förr bestod nästat hela kycklingsortimentet i butik av hel, fryst kyckling (eller höna). Sen gjorde kycklingfilén entré och i dag ser det annorlunda ut. Alla våra kycklingprodukter är färska och du hittar dem i kyldisken. 

Lönneberga - korv

Vår korv lanserades först 2019 men har sitt ursprung i en liten handvevad köttkvarn som tillverkades för mer än hundra år sedan, och därefter har utvecklingen gått fort! Det tycker vi är väldigt bra. Om våra korvar tillverkades genom en handvevad köttkvarn och inte i Sveriges största korvfabrik så hade inte lika många kunnat njuta av korven idag.

Lönneberga grillkorv innehåller 100% svensk råvaror och har en hög kötthalt. Sedan 2020 är även påläggskorvarna Onsala korv och Norrboda korv en del av Lönnebergafamiljen, där jobbar vi med både svenska råvaror och råvaror från duktiga uppfödare i andra delar av EU.

Vår korvtillverkning fungerar ungefär som i ett stort kök. Vi har förvaring för alla råvaror i kyl, frys eller skafferi. Vi blandar en korvsmet av malet kött, fett och kryddor i en mixer och stoppar sedan korven automatiskt genom en maskin. 

Därefter åker korven in i ett rökskåp för att få smak och färg. I rökskåpet torkas först ytan på korven för att rökfärgen skall fästa. Efter torkning startar rökalster som genererar rök till rökskåpet från en träflisbädd - oftast med al eller bokspån. När korven är färdigrökt fylls skåpet med ånga för att få upp kärntemperaturen till minst 72°C. När korven nått upp över 72°C så kyls den ned under 8°C grader innan den slutligen paketeras.  

Röken_lågupplöst.png

 

Lönneberga - smörgåspålägg

Vårt sortiment har blivit bredare med tiden men vi saltar, knådar och röker fortfarande våra smörgåspålägg med samma omsorg som från starten. Vi vill bevara svensk smörgåskultur när den är som bäst – och möjligtvis förädla den en smula. 

Alla smörgåspålägg tillverkas av svenskt kött från gris, nöt, kyckling eller kalkon. Skinkorna består av helmuskel, som är den allra finaste kvaliteten, med en kötthalt på minst 94% och en fetthalt på ungefär 3%.

Smaken får mogna fram under en omsorgsfull process. Först låter vi skinkan ligga i en lakeblandning bestående av salt, vatten, kryddor och sockerarter, vilket ger den smak och konsistens. Efter saltningen stoppas skinkan i nät och hängs i en kall- eller varmrök som eldas med olika träspån. I slutet av rökprocessen höjer vi temperaturen så att skinkan får en lämplig kärntemperatur. Det ger den smak, fin färg och perfekt konsistens. 

Undrar du hur den basturökta skinkan har fått sitt namn? Jo, det är för att vi höjer temperaturen och luftfuktigheten till ungefär samma nivå som i en bastu. I Värmland kan man fortfarande hitta en och annan finsk ”ria” där du både kan bada bastu och röka skinkor.

Salamin tillverkar vi på vårt eget sätt under 6-7 veckor. För att smaken ska bli optimal får torktiden varken under- eller överskridas och hela tiden har vi full koll på temperatur och luftfuktighet. I slutet av tillverkningen täcker vi (i branschen säger vi att vi mantlar) salamin med ett aromatiskt hölje bestående av peppar, vitlök eller soltorkade tomater. 

Lönneberga_grillad_salami_och_pestomacka_LoRes.jpg

 

Lönneberga Pastejköket - pastej

Pastejens succé centreras kring sin unika förpackning och långa hållbarhet som kommer sig av att den förslutna förpackningen värmebehandlas. En självklarhet idag kan man tycka, men en liten revolution på sextiotalet då Pastejköket lanserade den första bredbara pastejen i konsumentförpackning.  

Vår pastej tillverkas i Tranås och vi har ett brett sortiment med flera smaker att välja mellan. Dessutom finns i sortimentet även en kycklingpastej och två vegetariska pastejer som vi gör på ärtprotein. 

 

nydesign_pastej_2022.jpg