Mathacks

Allt går att grilla

Kycklingspetten och filéerna är nästan klara, då dyker det upp fler gäster. Gör som @mammasanningar och @dasilvacarin - kolla vad som finns i grönsaksfacket. Känn inga begränsningar, allt blir godare grillat: majs, spetskål, morötter, svamp, sallad, paprika, zucchini, äggplanta. Ringla över olja och när du grillat klart salta försiktigt. Supergott och mättande.

Grilla efterrätten

Hur ofta grillar du frukt? @mammasanningar och @dasilvacarin tipsar om sin sommar-favorit-efterrätt av sådant de alltid har hemma: grilla valfri frukt, tex persikor, ananas, jordgubbar, melon. Servera med glass, lättvispad grädde eller rör ihop crème fraîche med lite vaniljpulver. Det är också gott att ringa lite honung över.

Livet på en pinne

Du grilla korv för fyra men plötsligt står åtta hungriga barn i köket. Vad gör du? Sätt maten på en pinne såklart! Ett smart sätt att ta tillvara på rester och barn tenderar att älska allt som serveras på en pinne. Addera kokt pasta, kycklingbitar, köttbullar, kokt potatis, skink- och salamirullar, ostkuber och självklart grönsaker. Tips från @mammasanningar och @dasilvacarin.

Livet på en pinne #2

När @mammasanningar och @dasilvacarin servera korv till barnen ser det inte alltid ut som när du och jag äter korv. ”Ett roligt sätt att servera korv med bröd är att dela den i tre delar och sätta både korv och bröd på en pinne. Ett annat knep är att dela korvarna i tre bitar och sätta på en pinne. Vilket barn vill inte ha en korvklubba liksom?”

Toppa med korv

När Martin Melin serverar korv i bröd lägger han först toppingen i brödet och toppar sedan med korven - allt för att slippa kladd. Så det ser ut som en plain korv med bröd, men under korven kan det gömma sig rostad lök, goda dressingar, räksallad eller vad du nu föredrar att ”toppa” din korv med. Rakt ner i munnen, utan kladd.

Tips för grillen och livet

Ha tålamod, använd termometer och anpassa temperaturen efter receptet. Rengör grillgallret så att maten inte fastnar. Använd locket för att bibehålla värme, släng ner lite träflis för en rökigare nyans. Och kom ihåg att andas.

Den perfekta glöden

Du vet vad som gäller – ge kolen tid. Efter ungefär 20-30 minuter brukar kolen bli askgrå och glöden perfekt. Test. Om du kan hålla handen 10 centimeter ovanför glöden i fem sekunder, så är glöden perfekt.

Perfekt grillad kyckling

Fredagskocken Mattias Larsson grillar gärna kyckling på riktigt hög temperatur först för en kraftigt grillad yta. Lägg sen kycklingen på en svalare del av grillen/indirekt värme där den långsamt får baka klart. Då hinner kycklingen få god röksmak av grillen.

Direkt vs indirekt värme

Direkt värme är när du lägger maten precis över värmen – lagar du indirekt lägger du istället råvarorna vid sidan om värmen. Indirekt värme passar för mat som tar mer än 25 minuter att bli klar. Grillen förvandlas då till en slags ugn och maten behöver inte vändas. Använd termometer och lyft bara på locket för att se om maten är klar, i övrigt är det bäst att lämna den ifred.

Vilken är vilken?

Ibland är det svårt att se vilken korv som är vilken på grillen, tips är att snitta korvarna på olika sätt så blir det lätt att skilja dem åt – eller dela den i olika storlekar. En snittad korv går även snabbare att tillaga och korvarna får mer yta och godare smak. Alternativt lägg korvarna i olika vinklar, då får de olika streck automatiskt av grillgallret.

Med eller utan skinn?

Oavsett om du gillar skinn eller inte så behåll alltid skinnet när grillar eftersom det hjälper till att behålla både smak och saftighet. Vår lårfiléstaek blir extra god om du grillar den med skinnsidan nedan tills den blir krispig och sen grillar den snabbt på köttsidan. Just lårfilésteaken är även väldigt förlåtande och bibehåller sin saftighet även om du råkar grilla den lite för länge.

Tänd grillen med matolja

Skippa tändvätskan eller avancerade verktyg, tänd istället grillen med vanlig matolja så är du snäll mot naturen. Häll kol i grillen, lägg på ett hushållspapper med några droppar matolja på och toppa med mer kol. Tänd direkt.

Få maten att räcka till fler

Ett paket korv eller kyckling räcker till fem, sex, sju, åtta portioner beroende på vad du serverar till. Dyker det upp fler än väntat? Dela korvarna i två, ta fram lite extra grönsake och den där potatissalladen som blev över i går. Det finns alltid plats att duka för fler vid bordet.