Asiatisk kokossoppa med kyckling

Bara för att du väljer svensk kyckling behöver du inte stanna i det svenska köket. Här kommer en härlig asiatisk smakupplevelse med lime, koriander och kokos. Snabbt, enkelt och galet gott. 

4 portioner

30 minunter

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Bröstfilé, 700 g
  • 1,5 dl kycklingbuljong
  • 1 msk röd currypasta (minska eller öka efter önskad hetta)
  • 2 msk fisksås 
  • 10 cm av en purjolök
  • 2 lime 
  • 2 citrongräs 
  • 3 limeblad
  • 4 cm ingefära
  • 250 ml kokosgrädde
  • 250 ml kokosmjölk
  • 1 kruka koriander
  • 1 färsk röd chili 
  • salt
  • olja till stekning

Såhär gör du

  1. Kyckling: stek kycklingen i olja på hög värme tills den får fin färg och laga klart i ugn på 170 grader till en innertemperatur på 72 grader. Skär ner kycklingen i matiga bitar och blanda med fint hackad koriander.
  2. Grönsaker: dela purjolöken på mitten och skölj den ren från smuts, skär ner den i tunna fina strimlor. Skala och hacka ner ingefäran fint. Hetta upp olja i en kastrull. Stek purjolöken tills den mjuknat. Addera ingefära, currypasta, citrongräs, limeblad och stek i cirka 30 sekunder så att kryddorna väcks till liv.
  3. Soppa: tillsätt kokosmjölk, kokosgrädde och kycklingbuljong till grönsakerna, låt sjuda 10 minuter. Smaka av med limejuice, finhackad chili, fisksås samt eventuellt salt. 
  4. Servering: fördela kycklingen i fyra skålar och häll försiktigt soppan över. Toppa rikligt med koriander, lite extra ingefära och chili. Önskar du mer syra i soppan skär du enkelt bitar av lime och serverar på sidan av.
Tips från Gabriel Jonsson
Receptet är framtaget av Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019. Gabriel tipsar! Servera ris till om ni är extra hungriga. Det är jättegott!