Asiatisk kokossoppa med kyckling

Bara för att du väljer svensk kyckling behöver du inte stanna i det svenska köket. Här kommer en härlig asiatisk smakupplevelse med lime, koriander och kokos. Snabbt, enkelt och galet gott. 

 

4 portioner

Tillagningstid: 30 min

 

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Bröstfilé, 700 g
  • 1,5 dl kycklingbuljong
  • 1 msk röd currypasta (minska eller öka efter önskad hetta)
  • 2 msk fisksås 
  • 10 cm av en purjolök
  • 2 lime 
  • 2 citrongräs 
  • 3 limeblad
  • 4 cm ingefära
  • 250 ml kokosgrädde
  • 250 ml kokosmjölk
  • 1 kruka koriander
  • 1 färsk röd chili 
  • salt
  • olja till stekning

 

Kyckling: stek kycklingen i olja på hög värme tills den får fin färg och laga klart i ugn på 170 grader till en innertemperatur på 72 grader. Skär ner kycklingen i matiga bitar och blanda med fint hackad koriander.

 

Grönsaker: dela purjolöken på mitten och skölj den ren från smuts, skär ner den i tunna fina strimlor. Skala och hacka ner ingefäran fint. Hetta upp olja i en kastrull. Stek purjolöken tills den mjuknat. Addera ingefära, currypasta, citrongräs, limeblad och stek i cirka 30 sekunder så att kryddorna väcks till liv.

 

Soppa: tillsätt kokosmjölk, kokosgrädde och kycklingbuljong till grönsakerna, låt sjuda 10 minuter. Smaka av med limejuice, finhackad chili, fisksås samt eventuellt salt. 

 

Servering: fördela kycklingen i fyra skålar och häll försiktigt soppan över. Toppa rikligt med koriander, lite extra ingefära och chili. Önskar du mer syra i soppan skär du enkelt bitar av lime och serverar på sidan av.

 

Gabriel tipsar - Vill du göra rätten ännu mer matig? Koka jasminris och servera till.