Hummus- och kycklingmacka

Idag blir det mackor till middag. Goda, mättande mackor som har allt – det lena och krämiga, det rökiga och salta, det fräscha och krispiga, det tuggiga och mättande.

4 portioner

5 min + förberedelse av hummus och pressgurka

  • 8 skivor Lönneberga Extrarökt Kyckling, 120 g
  • 4 skivor av ett grövre bröd
  • groddar

Hummus på svenska, gula ärtor

  • 2 dl gula torkade ärtor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • saft från ½ citron
  • 3 tsk spiskummin
  • eventuellt lite vatten
  • salt

Pressgurka

  • 1 gurka
  • salt
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk ättika (12%)

Såhär gör du

  1. Hummus: blötlägg och koka ärtorna enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av helt. Mixa ärtor, skalad vitlök, olja, citron och spiskummin helt slätt. Tillsätt eventuellt lite vatten om din hummus känns för tjock. Smaka av med salt.
  2. Pressgurka: hyvla gurkan och lägg i en skål, strö över saltet och låt stå i 30 minuter. Lägg gärna på en tyngd som en press över gurkan. Blanda samman alla ingredienser till en lag, rör tills sockret har lösts upp helt. Häll lagen över gurkan. Låt gärna gurkan stå i lagen över natten om du har tid!
  3. Servering: bred ett ordentligt lager med hummus på varje brödskiva. Vik ihop två skivor med extrarökt kyckling och placera på hummusen. Toppa med groddar och pressgurka och servera direkt.
Tips från Linnéas Skafferi
Har du bråttom eller vill du bara att det ska vara riktigt enkelt, köp färdig gurka och de flesta affärer har även färdig hummus. Då blir middagen klar på fem minuter.