Kycklinglårfilé med hasselnöt- & prästostpesto

Smått beroendeframkallande pesto som passar bättre än det mesta till den saftigt grillade lårfilén som står stark i sig själv – kryddad med salt och peppar. Till det dina favoritprimörer. Sen är det bara att slå dig ner och njuta av den svenska sommarens smaker.

Receptet är framtaget av Fredagskocken Mattias Larsson, kolla när han lagar receptet och ger dig bästa grilltipsen: till filmen.

4 portioner

40 minuter

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé, 630 g

Hasselnöts- och prästostpesto

  • 50 g hasselnötter
  • 60 g prästost
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 dl finstrimlad basilika
  • 1 dl olivolja
  • salt

Primörer

  • 250 g grön sparris
  • 200 g späda morötter
  • 4 medelstora färsklökar
  • 1/2 citron
  • 60 g machésallad
  • olivolja
  • salt och svartpeppar

Såhär gör du

  1. Pesto: riv osten och finhacka vitlöksklyftan. Lägg samtliga ingredienser till peston i en matberedare och mixa snabbt ihop till en grynig röra. Smaka av med salt.
  2. Kycklingen: salta och peppra kycklinglårfiléerna och häll på lite olivolja. Grilla kycklingen enligt anvisningen på förpackningen. Ingen grill? Bara lugn, det går fint att steka eller tillaga i ugnen också.
  3. Primörer: ansa sparris, morötter och färsklök. Skär av det översta biten grönt på lökarna (spar det till servering) och dela dem sedan på längden. Blanda primörerna med olivolja och salt och grilla på direkt värme några minuter runt om tills de är al dente och har en fin grillyta. Grilla också citronhalvan med snittytan nedåt.
  4. Servering: Lägg de grillade primörerna på ett fat och toppa med machésallad och strimlad blast från färsklöken. Pressa över den grillade citronen och lägg på kycklingen. Servera med den goda peston.
Tips från Fredagskocken
Allergisk mot nötter? Byt ut hasselnötterna med samma mängd solroskärnor. Hittade du ingen grön sparris? Inga problem, det går att grilla valfria primörer till den här rätten – ta de du hittar och gillar bäst.