Kycklingragu med rosmarin och pappardelle

Vad sägs om en italiensk pastamiddag för två med saftig och smakrik kycklinglårfilé? Mat som man blir glad av och som du hinner laga en vanlig vardag men som passar precis lika bra att bjuda på till helgen. 

2-3 portioner

40 minuter

Kycklingragu

  • 1 fpk Lönneberga Kycklinglårfilé, 350 g
  • 4 msk olivolja
  • 1 liten morot, cirka 2 msk finhackat
  • 1 liten gul lök, cirka 2 msk finhackat
  • 1 selleristjälk, cirka 2 msk finhackat
  • 1 dl prosecco eller vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 nypa socker
  • några droppar citron + zest från ¼ citron

Tillbehör

  • 200-300 g pappardelle
  • 4 msk färskriven parmesanost
  • nymalen svartpeppar
  • färsk rosmarin
  • olivolja
  • salt

Såhär gör du

  1. Förberedelse: sätt på rikligt med pastavatten så att det kokar när det är dags att lägga i pastan. Tillsätt 10 g (cirka 1/2 msk) salt per liter vatten. Skulle vattnet börja koka innan det är dags för pastan sänker du bara värmen. vi vill undvika att momentet “koka-upp-pastavattnet” blir en flaskhals i matlagningen! Nog om pastavatten, nu lagar vi mat.
  2. Kyckling: skär kycklinglårfilén i centimeterstora tärningar. Hetta upp en högkantad stekpanna eller gryta och häll i olivolja. När olivoljan är varm steker du kycklingen några minuter, den ska få rejält med färg.
  3. Ragu: lägg i morot, gul lök och selleristjälk till kycklingen. Fräs i 3 minuter och häll sedan i prosecco, vattnet, rosmarin och buljongtärning och låt koka 7-10 minuter. 
  4. Pasta: När kycklingragun har kokat ihop lägger du pastan i det välsaltade, kokande vattnet. Under tiden pastan kokar smakar du av ragun med salt, citron och eventuellt en nypa socker. När det återstår 2 minuter av pastans koktid häller du av vattnet (spar lite) och vänder ner den i ragun tillsammans med 1 dl av pastavattnet. Låt pastan koka klart i ragun och ta chansen att smaka av ytterligare en gång och reglera smakerna med salt, syra (citron) och sötma (socker). 
  5. Servering: Lägg upp i en djup tallrik. Riv över färsk parmesanost och kör några varv med pepparkvarnen. Avsluta med färsk rosmarin och ringla över lite olivolja.