Julig kyckling med ljummen rödkål

4 portioner

50 min

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé, 630 g
  • salt och peppar
  • neutral olja och smör till stekning
  • till servering: hemgjort potatismos

Rödkål

  • 1 kg rödkål
  • 10-15 brysselkål
  • 3 syrliga äpplen
  • 2 röda lökar
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk mörk sirap
  • 3 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1/2 dl rött vin
  • 1/2 dl vatten

Såhär gör du

  1. Rödkål: strimla rödkålen fint, hacka rödlöken och skiva äpplet. Stek 2/3 av kålen tillsammans med äpplet och löken tills kålen blivit glansig och fin. Tillsätt övriga ingredienser, förutom den sista 1/3 av kålen som sparas till senare, och låt sjuda 20 minuter under lock.
  2. Kyckling: salta och krydda kycklingen, stek den i olja på hög värme till fin färg. Tillaga kycklingen klart i ugnen tills en innertemperatur på 72 grader.
  3. Brysselkål: under tiden kycklingen är i ugnen sköljer och delar du brysselkålen i kvartar. Stek den i en het stekpanna i rikligt med olja till de fått rejält med färg. Blanda brysselkålen och resterande 1/3 av rödkålen i kastrullen med rödkål som fått sjuda.  
  4. Servering: gärna på ett stort fat med rödkålen i botten, kycklingen på och ett gott hemgjort potatismos vid sidan.

 

Tips!
Vill du göra rätten extra julig garnerar du med fileade apelsinklyftor!