Julig kyckling med ljummen rödkål

4 portioner

50 min

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé, 630 g
  • salt och peppar
  • neutral olja och smör till stekning
  • till servering: hemgjort potatismos

Rödkål

  • 1 kg rödkål
  • 10-15 brysselkål
  • 3 syrliga äpplen
  • 2 röda lökar
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk mörk sirap
  • 3 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1/2 dl rött vin
  • 1/2 dl vatten

Såhär gör du

  1. Rödkål: strimla rödkålen fint, hacka rödlöken och skiva äpplet. Stek 2/3 av kålen tillsammans med äpplet och löken tills kålen blivit glansig och fin. Tillsätt övriga ingredienser, förutom den sista 1/3 av kålen som sparas till senare, och låt sjuda 20 minuter under lock.
  2. Kyckling: salta och krydda kycklingen, stek den i olja på hög värme till fin färg. Tillaga kycklingen klart i ugnen tills en innertemperatur på 72 grader.
  3. Brysselkål: under tiden kycklingen är i ugnen sköljer och delar du brysselkålen i kvartar. Stek den i en het stekpanna i rikligt med olja till de fått rejält med färg. Blanda brysselkålen och resterande 1/3 av rödkålen i kastrullen med rödkål som fått sjuda.  
  4. Servering: gärna på ett stort fat med rödkålen i botten, kycklingen på och ett gott hemgjort potatismos vid sidan.

 

Tips från Gabriel Jonsson
Receptet är framtaget av Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019. Gabriel tipsar! Vill du göra rätten extra julig garnerar du med fileade apelsinklyftor!