Har du färska örter som börjar tröttna? Släng dem inte, gör ett örtsmör istället. Så gott och enkelt att ha redo i frysen. Här serverar vi vårt örtsmör med nygrillad kyckling och ugnsrostade rotfrukter – mums!
4 portioner
50 minuter
- 1 förpackning Lönneberga Kyckling Minutfilé, 650g
Rostade rotfrukter
- 3 morötter
- 3 palsternackor
- 3 rödbetor
- 3 potatisar
- olivolja
Örtsmör
- 100 g rumstempererat smör
- 1 citron
- 1 kruka persilja (eller de örter du har hemma)
- salt och peppar
Marinad
- 5 vitlöksklyftor
- 1 dl persilja
- 1 dl rapsolja
- salt och svartpeppar
Till servering
- grönsallad med granatäpplekärnor.
Såhär gör du
- Örtsmör: riv zesten från citronen och rör ner i smöret tillsammans med juicen från halva citronen. Finhacka persiljan och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen till servering.
- Marinera kycklingen: skala och hacka vitlöken, blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Massera in i kycklingen och låt vila medan du förbereder övrigt.
- Rostade rotfrukter: värm ugnen till 200 grader. Skala rotfrukter och betor och dela i önskad storlek. Skiva potatisen. Lägg allt i en ugnsform, ringla över olivolja och baka i ugn tills de är klara.
- Kyckling: grilla eller stek kycklingen tills den fått fin yta, lägg sedan in den i ugnen tills kycklingen har en innertemperatur på 72 grader.
- Servering: servera kycklingen med rotfrukter, örtsmör och en härlig grönsallad.
Receptet är framtaget av Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019.