Tomtens nattmacka

Mackor är alltid gott, julen är inget undantag. Vi lägger skivad, krämig leverpastej på ett grovt bröd med syrligt äpple och smakrik dijonkräm. En julmacka som vi hoppas att både du, tomten och hans nissar kommer njuta av i jul. 

1 tomte och 3 nissar

15 minuter

  • 4 skivor grovt bröd
  • 12 skivor Lönneberga skivbar leverpastej
  • 1 rött syrligt äpple
  • 4 krispsalladsblad

Dijonkräm

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl färskost

Saltgurka

  • 1 gurka
  • 1,5 dl ättika, 12%
  • 0,5 dl salt
  • 2 msk socker
  • 5 dl vatten
  • 1 kruka persilja

Såhär gör du

  1. Saltgurka: skär gurkan tunt. Med fördel använder du en mandolin. Lägg gurkan i en väl rengjord burk med tillhörande lock. Koka upp ättika, salt, socker och vatten tills sockret och saltet har löst sig. Slå lagen över gurkan. Hacka persiljan och blanda ner i burken. Klart. Låt dra 30 minuter, eller längre om du har tid. Gurkan klarar sig flera veckor i kylen så detta kan du göra långt innan tomten kommer.
  2. Dijonkräm: blanda samman crème fraiche, dijonsenap och färskost. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servera mackan: skär äpplet i fina, tunna skivor. Bred dijonkräm på brödet och lägg på ett salladsblad. Varva skivor av pastejen och äpplet, toppa med saltgurkan och lite persilja.
TIps
Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019 och Lönnebergas ambassadör 2020 tipsar! Om du inte vill, kan, hinner eller orkar göra din egen saltgurka så passar det minst lika bra att ha på en smörgåsgurka av god kvalitet istället. Hoppas både du och tomten gillar mackan.